ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

Bakina torta iz 1925 godine na moderni nacin :)

Znam da zvuci smijesno. Sigurno ste se zapitali...hmm...``Bakina torta iz 1925 godine``
Inace obozavam peci kolace,i kako smo danas imali posjetu od prijatelja:) stvarno nisam znala sto bih pekla. Surfajuci internetom trazila sam i trazila neku savrsenu kombinaciju,nesto sto bih me podsjetilo na ZAGI sladoled iz mladosti.
Nakon dobrih sat vremena sam i uspijela u svojoj namjeri nasla sam ga na Coolinarika.com. Savrsentvo od kolaca,okusi su tako sjedinjeni i prozimaju se da samo hocete jos i jos :D

Ova stara receptura pripremljena sa suvremenim namirnicama razveselit će sve gurmane kojima se pri spomenu riječi "torta" otvara apetit. Od ove posebno ukusne torte, dijeli vas samo 90 minuta i vrijeme za hlađenje. 




 Recept ide ovako :
Biskvit :)
3 jaja
150 g maslaca
200 g šećera
100 g čokolade
120 g badema
1 žličica naribane korice limuna
120 g lješnjaka
150 g šećera

Za šlag:
500 ml slaga Hulala
2 vrećice Šlagfixa

Za čokoladnu glazuru:
100 g čokolade za kuhanje(iako pise 100g,mislim da je sasvim dovoljno 20-50) meni je 100 bilo previse.

Redoslijed pripreme ide ovako :

1.Bjelanjke odvojite od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg.
2.Maslac i šećer pjenasto izmiješajte električnim miješalicom. Umiješajte žumanjke i sve dobro izmiješajte.
3.Dodajte naribanu čokoladu, oguljene i grubo mljevene bademe, limunovu koricu te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
4.Smjesu izlijte u namašćen kalup za tortu (promjera 21 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 60 minuta.
5.Mljevene lješnjake popecite u teflon tavi.
6.Šećer zagrijavajte uz miješanje dok ne dobijete svijetli karamel. U njega umiješajte lješnjake i izlijte na papir za pečenje. 7.Smjesu ostavite da se stvrdne i potpuno ohladi.
8.Stvrdnutu masu izlomite i grubo usitnite u mužaru ili električnoj sjeckalici.
9.U šlag umiješajte šlag fix i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti šlag. U njega umiješajte smrvljeni šećer s lješnjakom i rasporedite preko ohlađenog tijesta.
10.Šlag prelijte čokoladnom glazurom ili ga jednostavno njome prošarajte.

1 komentar:

  1. torta ti jako dobro izgleda, vjerujem da je tako dobrog i okusa

    OdgovoriIzbriši