ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

Krem juha od cvjetače

Cvjetača
drugim imenom karfiol povrtna je biljka iz porodice kupusnjača (Brassica olearacea botrytis). Bogata je vitaminima B1, B2 i C te mineralima. Najčešće se jede kuhana, no može se jesti i svježa kao salata s drugim povrćem. Osim korištenja u svježem stanju može se spremiti kiseljenjem kao zimnica ili čuvati smrznuta.Cvjetače izgledaju poput gustog bijelog cvijeta

Cvjetaču obozavam, iz razloga sto se moze spremiti na bezbroj nacina i uvijek ce biti izvrsna okusa.
najvise je volim spremati kao krem juhu mijesano s porilukom,tada mi je nekako posebno ukusna i pikantna njami

Sastojci za 4 osobe

500 g cvjetače
200 g poriluka
1 vezica peršina
100 ml vrhnja za kuhanje
100 g mrkve
2 Gussnela Dolcela
naribani muškatni oraščić
1 žlica Vegete
20 g maslaca






 Priprema:

1.Cvjetaču, mrkvu i poriluk narežite na veće komade i stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu.
2.Kuhajte 15 minuta i pred kraj dodajte peršin.
3.Povrće ocijedite i još toplo usitnite u električnoj sjeckalici, dodavajući malo tople vode u kojoj se kuhalo povrće.
4.Usitnjenom povrću dodajte oko 700 ml vode, Vegetu, muškatni oraščić, maslac i kratko prokuhajte.
5.Vrhnje pomiješajte s Gussnelom, umiješajte u juhu i kratko prokuhajte.

Juhu posluzite s kockicama prepecenog kruha,a mozete i integralnog tosta.
U ovom mome slucaju ja sam na vrh stavila samo persina kao ukras.

Nema komentara:

Objavi komentar